Wat is HP+

 

HP+ biedt een extra jaar fabrieksgarantie op je printer, zes maanden gratis HP Instant Ink, tal van security-opties, extra functies voor gebruiksgemak en een groen thema onder de noemer ‘Forest First Printing’. Dat allemaal krijg je voor de prijs van 0 euro. Waar is het addertje?

Om verwarring te vermijden: HP+ staat los van HP Instant Ink. Je krijgt bij de registratie van HP+ wel zes maanden gratis HP Instant Ink om de dienst uit te proberen. Daarna kan je kiezen om door te gaan met de abonnementsformule of niet. HP Instant Ink is te allen tijde duurder dan het nemen van een alternatieve cartridge, maar als je liever print met originele cartridges en veel kleurenafdrukken maakt kan het nog wel eens interessant zijn om hier gebruik van te maken. Print je alleen veel zwart? Dan is dit abonnement een zinloze exercitie.

 

 

Het addertje

 

Veel geven zonder daar iets in ruil voor te krijgen, zo blijft de business van de grootste printerfabrikant ter wereld niet draaien. Wie intekent op het gratis aanbod van HP+, wordt tegelijk verplicht om enkel met originele HP inkt of toner te werken. Inkt van andere merken zoals SecondLife Inkjets, 123inkt, Alleeninkt.nl of PrintAbout zullen niet meer in je printer functioneren wanneer je klant van HP+ bent. Je krijgt dan weliswaar wat leuke opties erbij, het eigendom van de printer vervalt terug in handen van HP, en zij bepalen dan ook direct wat je wel en niet mag doen met de printer waar je je zuurverdiende geld aan hebt uitgegeven.

Wie van plan is om een HP Instant Ink-printabonnement te nemen, hoeft zich geen zorgen te maken. Daar krijg je sowieso altijd originele HP-inkt proactief thuisgestuurd wanneer de inkt bijna op is. Wie na de zes maanden gratis proefperiode niet intekent op het printabonnement, moet vanaf dan altijd originele HP-inkt blijven kopen. Alle andere zogenaamde voordelen van HP+ behoud je natuurlijk ook. Als je HP+ eenmaal hebt geactiveerd is er geen weg terug en zit je voor zolang als je de printer gebruikt vast aan de originele, dure inkt van HP.

 

 

“Extra” garantie 

 

Volgens HP zelf schuilt het voordeel van HP+ in vijf belangrijke componenten: extra garantie, security, een slimme app, flexibel printen en een groen initiatief dat jouw printgedrag compenseert. Die eerste is de eenvoudigste om uit te leggen: registreer je printer binnen je eigen HP account, kies voor HP+ en ontvang één jaar extra fabrieksgarantie. Hiermee vindt HP het wiel niet opnieuw uit, tal van fabrikanten volgen die strategie voor één jaar extra garantie na registratie van het toestel, maar het blijft een handige extra.

Let wel, als je niet kiest voor HP+ heb je nog steeds 2 jaar garantie via de Nederlandse wetgeving, alleen zal HP minder gemotiveerd zijn om je te helpen met eventuele problemen. Ze bieden je namelijk de garantie aan in ruil voor complete controle over je printer, en voelen zich enigszins gepiepeld wanneer je zelf baas over eigen printer wilt blijven.

De rest van de slimme functies vind je terug in de HP Smart-app die onder het kopje van HP+ extra functies meekrijgt. Dat omvat het security-gedeelte waarbij de printer rechtstreeks met de HP-cloud is verbonden en regelmatig een check doet om te zien of je toestel nog wel veilig is geconfigureerd en of je je netjes aan de huisregels houdt zoals het gebruik van originele cartridges. Het is alsof je een extra persoon aan je huishouden toevoegt die niet aan de eettafel zit, maar zich wel constant bemoeit met je printer en je printgedrag. Bij connectiviteitsproblemen over wifi zoekt de printer automatisch naar de beste oplossing om beschikbaar te blijven, want zonder connectiviteit kan HP niet met je meekijken. Het onderdeel Smart Security helpt bij de detectie en preventie van malware-aanvallen op je printer. Dat vind je enkel in HP+ terug, niet in de standaardinstellingen van de HP-printer.

 

 

De HP+ printerseries

 

Om in aanmerking te komen voor HP+, heb je een compatibele printer nodig. Wie recent een nieuw toestel kocht en niet goed werd geïnformeerd in de winkel, moeten we teleurstellen. Je moet op zoek naar een kleine letter ‘e’ achteraan het productnummer. Zo lanceert volgende maand onder andere de HP OfficeJet Pro 8000e-reeks en binnen de laserprinters de fonkelnieuwe HP LaserJet M200e-reeks.

“Wie een inkjetprinter koopt, doet bij de aankoopprijs geen voordeel wanneer je HP+ neemt als dienst”, zegt Tommy De Crom, Belux Category Manager Printing bij HP België. “Je moet direct bij de eerste ingebruikname beslissen om HP+ te activeren, daarna is het niet meer mogelijk.”

Hoewel HP redelijk duidelijk verteld tijdens de activatie wat HP+ inhoudt spreken we regelmatig consumenten die tot de verrassing zijn gekomen dat ze niet meer met alternatieve cartridges kunnen printen. Ze zullen dus veelal geconfronteerd worden met de dure originele cartridges met weinig inhoud. Zo heeft een HP 305 van HP slechts 4ml inhoud, waar dezelfde cartridge van de SecondLife reeks een inhoud van 20ml biedt. Een vijfvoud meer printen voor een lagere prijs lijkt toch iets waar je vooraf over geïnformeerd wilt worden, toch?

 

 

HP+ Deactiveren

 

Door naar de HP Smart app te gaan op je computer of laptop kun je naar je HP account gaan en je HP+ printer uit je account verwijderen. Hierdoor vervallen alle extra’s die HP je heeft geboden. Heb je tijdens installatie wel gekozen het gebruik van Instant Ink, maar na de proefperiode besloten hier niet mee door gaan? Dan draait dit de ‘je-mag-geen-alternatieve-cartridges-gebruiken’ beveiliging niet terug. Eenmaal geactiveerd blijft de printer dienst weigeren met niet-originele cartridges. Heb je niet gekozen voor Instant Ink? Dan kun je zelf weer bepalen wat je in je printer stopt.

 

 

Conclusie

 

De wereldwijde lancering van HP+ benadrukt dat de printerfabrikant een belangrijke toekomst ziet in de nieuwe dienst. De tandem met HP Instant Ink is een logische zet, maar we zijn vooral benieuwd hoe de consument, eenmanszaak of kleine zelfstandige zal reageren op het verplichte gebruik van officiële HP-verbruiksmaterialen. Je krijgt er in ruil wel wat voordelen voor terug met onder andere een lagere aankoopprijs voor een laserprinter en andere extra’s, maar je tekent je keuzevrijheid weg onder de noemer dat je een betere behandeling krijgt bij problemen. Een behandeling die de meeste alternatieve aanbieders graag voor je overnemen. Zo weten we dat SecondLife Inkjets, 123inkt, PrintAbout en Alleeninkt.nl allen over een klantenservice beschikken die je graag assisteren bij eventuele vragen over je printer of een cartridge, ook al is de printer niet bij hen gekocht. Logisch ook, als je door hen geholpen wordt met je probleem ben je ook sneller geneigd hun producten af te nemen. Eerst servicen, wederzijds vertrouwen opbouwen en dan verkopen door middel van een wederzijds winstgevende relatie. Een aloude bewezen methode om tevreden klanten te servicen.

Voor wie altijd officiële inkt of toner bestelt, is HP+ een no-brainer. De rest zal de rekensom voor zichzelf moeten maken om na te gaan of de gesloten HP-tuin met al het lekkers wel interessant genoeg is.

 

Search engine powered by ElasticSuite